Zestrea

GD Star Rating
loading...

ZestreaIn vremuri nu foarte indepartate, in tara noastra, inainte de fiecare nunta se stabilea zestrea atat pentru fata, cat si pentru baiat.

Acest fapt era facut dupa o anumita oranduire si continea obiecte specifice pentru fata si pentru baiat. Zestrea oglindea si statutul social. Fetele care nu aveau zestre se maritau mai greu sau chiar ramaneau singure.

Continutul zestrei era diferit de la caz la caz. Pentru fata se dadeau in general animale (vaca, oi, porc, pasari etc.), parcele de pamant, saci cu cereale, galbeni si lada de zestre in care erau puse tesaturi. Baiatul trebuia sa aiba casa, pamant, caruta cu boi, animale si bani.

Lada de zestre sau cufarul demonstra harnicia miresii, dar si statutul ei. Cu cat era mai mare, cu atat era mai bogata. Lada de zestre este facuta din lemn, pictata cu motive florale sau sculptata. Aceste cufere erau comandate de catre tatal fetei la mesterul din sat sau erau cumparate de la targ.

In interiorul lazii se puneau lucruri facute chiar de mireasa: camasi, cerci (trusou), lenjerie de pat, presuri, covoare din lana, fete de masa, stergare, asternuturi etc. Mutarea lazii la casa insurateilor se facea cu mare alai si era un adevarat ritual.

Lada era scoasa in fata casei, se canta si se juca, mireasa cinstea flacaii si apoi se facea un foc in curte, iar baietii strigau „I-o ars casa miresei pentru ca s-o golit casa!”.

Lasa un comentariu...

*