Apr
30
Dum
2017
Rusaliile
Apr 30 @ 6:00 pm – Iun 29 @ 6:00 pm

Rusaliile reprezinta o sarbatoare crestina importanta, praznuita intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

 

 

Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti, de aceea sarbatoarea mai poarta denumirea de Cinzecime.

Semnificatia Rusaliilor:

  • revarsarea eshatologica a Duhului Sfant
  • incununarea Pastelui lui Hristos, prin revarsarea Duhului asupra apostolilor
  • adunarea comunitatii mesianice, potrivit profetiilor
  • deschiderea Bisericii catre toate popoarele
  • inceputul misiunii

Potrivit informatiilor din Peregrinatio Etheriae, spre sfarsitul secolului al IV-lea, la Ierusalim, sarbatoarea incepea cu o celebrare nocturna. Dimineata, prima slujba se tinea pe Golgota, iar a doua pe Sion, locul coborarii Duhului Sfant. Dupa-amiaza, pe Muntele Maslinilor se tinea o celebrare in amintirea Inaltarii Mantuitorului.

Incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere.

Sursa foto: www.eleonoralisnic.blogspot.com

Iun
25
Dum
2017
Ziua Drapelului National
Iun 25 – Iun 26 all-day

Ziua de 26 iunie a fost proclamata Ziua Drapelului National prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

 

 

Conform legii, aceasta zi va fi marcata de catre autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.

Tricolorul romanesc era cunoscut inca din deceniul 4 al sec. al XIX-lea drept simbol national, cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa.

In timpul revolutiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo-democratica, cand a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national.

Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor.

Cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect.

Sursa foto: www.manager.ro

Iun
28
mie
2017
Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Iun 28 – Iun 29 all-day

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi au murit la Roma, din porunca imparatului Nero, Petru fiind rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel taindu-i-se capul.

Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse impreuna. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt considerati ocrotitori ai celor privati de libertate.

Sursa foto: www.bistritanews.ro

Iul
16
Dum
2017
Nedeia Muntilor
Iul 16 – Iul 19 all-day

Nedeia MuntilorIn luna iulie a fiecarui an, Comuna Fundata din Brasov sarbatoreste Nedeia Muntilor, o sarbatoare pastorala traditionala atestata documentar inca din 1373.

Conceptul principal al sarbatorii este reconstituirea unui targ traditional romanesc din Pasul Rucar-Bran si prezentarea traditiilor populare din Comuna Fundata.

Pe langa prezentarea de produse traditionale (branza in coaja de brad, cas afumat, pastrama), participantii pot lua parte la hora Nedeii si se pot bucura de focul de tabara si de numeroase recitaluri.

La aceste manifestari s-a adaugat si parada portului popular. Satenii si turistii pot admira costumele populare ale carutasilor, ale tinerelor si ale copiilor. Dintre elementele costumelor specifice regiunii fac parte palaria ciobaneasca, camasa larga brodata, cioarecii (pantalonii din stofa alba) si vesta neagra.

In trecut, oamenii profitau de aceasta ocazie pentru a face schimb de branza, unelte, haine, dar si pentru a face diverse tocmeli, precum maritatul fetelor. Parintii tinerilor se intelegeau dinainte in privinta casatoriilor, iar la Nedeia Muntilor isi dadeau acordul total.

Aflata la o altitudine de 1.304 m, Comuna Fundata este localitatea cea mai inalta din tara.

Iul
19
mie
2017
Targul de Fete de pe Muntele Gaina
Iul 19 – Iul 22 all-day

targul-de-fete-muntele-gaina-1

Picture 1 of 52

Atestat documentar in 1816, Targul de Fete de pe Muntele Gaina are probabil o vechime mult mai mare.

In fiecare an, dupa sarbatoarea Sf. Ilie, in comuna Avram Iancu si pe Muntele Gaina se desfasoara Targul de Fete. Organizatorii sunt delegati din satul Vidra (numiti vidresti) si din satul Bulzesti (numiti criseni).

La Targ participa fetele de maritat sau fetele mari care vor sa fie petite de feciori. Unele fete aduc cu ele si zestrea primita de la parinti. Aceasta este pusa de obicei in lazi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Feciorii, insotiti si ei de familii, aduc tot ce au mai bun, în special un chimir frumos, plin de argint şi aur.

Momentul-cheie este reprezentat de targuirea fetelor. Fata aleasa este invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura, la capatul celalalt fiind pusa zestrea.

Nu s-a intamplat niciodata ca vreo fata care a participat la acest targ sa nu isi fi gasit perechea, iar motii cred ca perechile care si-au unit destinele in acest loc „magic” au parte de fericire si noroc.

Cununia se face pe loc de catre preotii veniti special în acest scop, ceremonia fiind insotita de cantece şi jocuri.

Cu ocazia acestui Targ de Fete, cei prezenti pot lua parte la concursuri de muzica si dans folcloric, expozitii de arta populara si gastronomie, la eveniment fiind invitati sa sustina recitaluri artisti consacrati de muzica populara.