Tesaturile din lana

GD Star Rating
loading...

tesaturi-lanaPiese de mare valoare atat in casele boieresti, cat si in cele taranesti, tesaturile din lana au fost mostenite din generatie in generatie.

Diferind de la o zona la alta, acestea reprezinta un element caracteristic al interiorului taranesc, reprezentativ pentru Oltenia, Muntenia, Vrancea, Suceava, Fagaras, Hateg, Orastie, Bran, Muscel si Banat, fiind marturii ale unui mestesug ridicat la rang de arta.

Folosite initial numai pentru nevoi practice, tesaturile de lana au depasit cu timpul rolul lor utilitar, devenind elementul cel mai important in arhitectura interiorului, conferindu-i acestuia un plus de frumusete.

Cele mai multe categorii de tesaturi sunt executate in doua sau patru ite. O tehnica deosebita este cea folosita la executarea cergilor tesute in doua ite, din fire de lana mai groase si foarte putin rasucite, care sunt duse apoi la valtoare, pentru a deveni rezistente la impaslire.

Cromatica sobra, rezultata din folosirea culorilor naturale (gri, alb, brun) sau a culorilor vegetale pastelate (galben, bleu, verde, rosu inchis) bine armonizate cu ornamentele care acopera campul piesei fac din aceste scoarte adevarate capodopere.

Dupa locul si modul de etalare al tesaturilor de interior, in cadrul interiorului locuintei, colectia poate fi impartita in trei categorii: tesaturi de uz casnic, tesaturi cu caracter decorativ si tesaturi ocazionale legate de anumite ceremonii – nunta, botez, inmormantare.

Stergarele alcatuiesc una dintre cele mai vaste si unitare categorii de tesaturi populare romanesti, 60% din colectia de tesaturi de interior fiind reprezentata de acestea.

 

One Response to “Tesaturile din lana”

Read below or add a comment...

 1. Gabriela says:

  Aceste lucruri sunt foarte interesante.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Lasa un comentariu...

*