Sezonul nuntilor

GD Star Rating
loading...

nuntaSezonul nuntilor la romani are loc, de obicei, toamna, imediat dupa culesul zdrobirea strugurilor si fermentarea mustului.

Obiceiul nuntii este pastrat cu mare grija de fiecare dintre noi, cultivand o serie de traditii de la care mirii si nasii nu au voie sa se abata – si totul pentru binele si bunastarea familiei ce urmeaza a se intemeia.

Potrivit credintelor populare si dogmelor crestinesti, sezonul nuntilor nu poate avea loc in zilele de post de peste an. De asemenea, pentru frumusetea acestor obiceiuri mai exista regiuni ale tarii in care se mai intalneste traditia petitului. Potrivit acestor traditii, parintii baiatului au datoria de a cere mana fetei, parintii mirilor asumandu-si impreuna o serie de obligatii pentru ca nunta sa iasa exact asa cum si-o doresc.

Atunci cand nunta este destul de aproape, mirele, insotit de cei apropiati din familie merg cu tuica si vin din casa in casa pentru a face invitatia la petrecere. In cazul in care cei care sunt serviti cu tuica si vin nu doresc sa deguste cele oferite un astfel de lucru simbolizeaza refuzul de a lua parte la ceremonia de nunta a celor doi tineri.

Nasii sunt alesi potrivit traditiilor romanesti. Se spune ca nasii de botez ai baiatului vor trebui sa le devina tinerilor parinti spirituali pentru tot restul vietii. Momentul alegerii nasilor coincide cu efectuarea unui plocon plin de bucate alese pentru a satisface cerintele acestora.

Ceremonia religioasa are loc la biserica din parohia careia se afla inscrisa familia mirelui. Dupa juramintele de iubire facute in fata lui Dumnezeu, tinerii merg pentru a petrece impreuna cu cei apropiati in locatia aleasa pentru cele mai pretioase momente ale vietii.

Foto: http://www.cerceteaza.com

Sezonul nuntilor, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*