Schimbarea numelui de botez

GD Star Rating
loading...

botezUna dintre cele mai vechi datini romanesti este schimbarea numelui de botez atunci cand copilul este grav bolnav.

Destul de veche, aceasta este una dintre traditiile romanesti destul de vechi. In cazul in care copilul este grav bolnav mama poate lua decizia de a-i schimba numele de botez, ascunzandu-l in acest mod de spiritele rele care i-ar vatama sanatatea, punandu-i in acest fel viata in pericol.

Schimbarea numelui de botez presupune botezarea copilului din nou, in acest mod cel mic trecand printr-o noua taina bisericeasca. Potrivit legilor crestine un astfel de lucru este permis doar pe baza unui motiv intemeiat, atunci cand viata sau sanatatea acestuia i-ar fi puse in pericol.

Pentru a ocroti copilul bolnav, parintii pot recurge si la alte obiceiuri. Datul acestuia de pomana reprezinta o alta modalitate pentru inducerea in eroare a duhurilor rele. Copilul va fi trecut peste un mormant al unei persoane pe care parintii nu o cunosc si este oferit de pomana unui alte persoane, aceasta din urma rostind „bogdaproste”.

Schimbarea numelui de botez a fost unul dintre obiceiurile intalnite pe tot cuprinsul tarii, oamenii recurgand la acest lucru in speranta ca micutul se va insanatosi si va fi ocrotit de spiritele rele.

Acest obiecei a fost mentionat in nenumarate opere literare, de autori insemnati.

Schimbarea numelui de botez, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

One Response to “Schimbarea numelui de botez”

Read below or add a comment...

  1. Liliana says:

    Tot la catolici ,preotul in ziua de paste, stropeste femeile cu parfum .Mirosul pe care il imprastitie femeia ,in decursul urmatorului an, este binecuvantat .La noi ,un cuvant ,,stricat”spus de preot ,atrage osanda pe familie si pe copii ….
    Apoi nasii …e musai sa fie curati, sa nu schimbe numele de botez in fiecare saptamana .
    Se spune un nas si un botez .Raport 1/1 .

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...

Lasa un comentariu...

*