loading...
Sarbatoarea graului are loc in data de 11 iunie ale fiecarui an, odata cu celebrarea Sfantului Vartolomeu. Credintele populare sunt de parere ca sfantul da rod graului, contribuind la cresterea si coacerea bobului.
Tocmai de aceea, gospodarii ajung sa tina aceasta sarbatoare, socotind datinile crestinesti. Ori de cate ori acestia nu luau in seama cele spuse de Biblie si de traditii, Sfantul ajungea sa se razbune pe ei, aducand furtuni si dand piatra peste culturile agricole.
De Sarbatoarea graului, nimeni nu avea voie sa munceasca. Femeile nu faceau treburi casnici, iar barbatii stopau orice indeletnicire casnica. In acest mod, taranii ajungeau sa isi protejeze culturile de grau.
Mersul la biserica era obligatoriu pentru femei. Acestea aduceau cu ele grau pentru a fi sfintit. Din el, acestea framantau painea si ofereau o parte si animalelor din gospodarie pentru a fi ferite de imbolnaviri.
Dupa ce veneau de la biserica, femeile puneau masa. Toti cei ai casei se ospatau cu cele mai bune bucate, insa nu inainte ca o parte dintre acestea sa fie impartite si celor sarmani.
Foto: http://isabellelorelai.files.wordpress.com
Sarbatoarea graului,