loading...
Prima baita a bebelusului se incadreaza aproape perfect in cultul traditional romanesc. De regula, aceasta are loc atunci cand micutul ajunge acasa de la maternitate, avandu-i alaturi pe cei mai apropiati.
Prima baita se realizeaza, de obicei, de catre moasa bebelusului, mai ales pentru ca mama, fiind lahuza, nu are inca puterea necesara satisfacerii acestui ritual. De asemenea, moasa are mai multa indemanare, tinand cont de faptul ca a mai crescut copii de-a lungul vietii.
Asadar, odata ajuns acasa de la maternitate, bebelusul este pregatit pentru prima baita. In apa din cadita se vor pune o serie intreaga de mirodenii pentru ca micutul sa aiba noroc, sa fie ferit de suferinte si sa fie extrem de sanatos. In apa de imbaiere, moasa va pune grau pentru cinstea copilului, menta pentru buna sa crestere, mac pentru calmarea somnului, busuioc pentru a avea noroc in dragoste, apa sfintita pentru curatenia sufletului, oua pentru sanatate, bani pentru a avea noroc si din acest punct de vedere. Apa de la imbaiere va fi scursa la radacina unui pom tanar, roditor. Ulterior, moasa va canta astfel: „Hai, săriți peste covată,/ S-aveți și voi câte-o fată/ Dar săriți mai ‘năltișor,/S-aveți și câte-un fecior”.
La sfarsitul prime baite moasa va fi cinstita de catre parinti si nasi, care vor organiza in cinstea evenimentului o mica petrecere.
Foto: http://www.fivi.ro
Prima baita,