Portul femeiesc in Oltenia

GD Star Rating
loading...

Portul popular femeiesc se numara printre cele mai decorative din Oltenia.

 

 

 

 

 

Portul femeiesc se incadreaza in tipologia costumului popular cu valnic al Olteniei si se compune din imbracamintea capului (carpa de borangic), camasa cu poale, valnic sau zavelci, catrinta, brau, bete, incaltaminte.

Invelitul capului apartine numai femeilor maritate. Acestea isi acopera capul cu marama din borangic, ornamentata cu salbe si alesaturi realizate in procesul tesutului.

Camasa apartine tipului generalizat in portul femeiesc, cu foile drepte incretite in jurul gatului cusute cu matase visinie, uneori bleumarin unde drugul tiveste gura camasii, marginea manecii si a poalei.

Valnicul confectionat din doua foi de tesatura de forma dreptunghiulara, incretit sau plisat in talie prin introducrea a trei sau patru sireturi din lana care se poarta la spate, trecand peste solduri inspre fata. Forma valnicului este cea de evantai fiind evazat la poale, iar in decoratia geometrica predomina rombul, roata, palmita, gura papusii, zaluta. Valnicul se poarta infasurat pe solduri cu partea deschisa in fata peste care se asaza o pestelca mai scurta.

Catrinta din fata este ornamentata, in sens orizontal, cu motive lineare si stilizari ale elementelor din natura.

In anotimpul rece, indeosebi primavara si toamna, femeile poarta „casaca” (haina lunga, inchisa, croita pe talie si fara maneci) si subele cu maneci lungi din dimie alba cu gaitare negre sau bleumarin, avand o decoratie mai sobra formata din snururi drepte sau usor rasucite, dispuse pe marginile hainei, pe poale, la mansete si in jurul gatului.

Incaltamintea se compune din ciorapi de lana lungi pana la genunchi, lucrati cu doua culori (rosu si negru) si opinci, tusluci crosetati cu un carlig sau din postav negru, cu tighete trase la masina.

Sursa foto: www.drobetaturnuseverin.net

Portul femeiesc in Oltenia , 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Lasa un comentariu...

*