Portul barbatesc in Oltenia

GD Star Rating
loading...

In ceea ce priveste acoperitoarele de cap, batranii preferau caciulile din blana de oaie sau miel. Mai tarziu, acestea vor fi inlocuite cu palariile din paie cu bor mare pentru batrani sau bor mic pentru tineri. La ocazii speciale, acestea erau impodobite cu pene de paun, margele sau flori naturale.

Camasa dreapta, de tip vechi, este foarte intalnita in aceasta zona, variind doar ca lungime: in zona montana ajungea pana la genunchi si era confectionata din panza groasa, pe cand in partea de campie era realizata din bumbac si borangic.

Elementul distinctiv din punct de vedere morfologic al acestei zone il constituie camasa cu platca, care prezinta o compozitie decorativa policromatica deosebita, atat pe guler, cat si pe piepti, pe tivul manecii si al poalei.

Camasile erau prinse cu cingatori ale caror dimensiuni, culori si ornamente variau in functie de zona. Chimirul era purtat mai ales de batrani, peste brau, oferind prilej de a sustine pungulitele cu bani sau batistele pe care le purtau in vreme de sarbatoare.

Sursa foto: www.traiesteromaneste.ro

Portul barbatesc in Oltenia, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*