Obiceiurile din prima zi a anului

GD Star Rating
loading...

obiceiuri prima zi a anuluiObiceiurile din prima zi a anului sunt prezente in toate locurile tarii. Indiferent de zona sau regiunea in care se afla fiecare roman isi ureaza “La multi ani!”

Obiceiurile din prima zi a anului din Maramures sau Banat cultiva traditia semanatului, cunoscuta popular drept “riscasu”. In prima zi a anului fiecare satean va trebui sa aiba in buzunar orez, grau, porumb si va trebui sa treaca la semanat urmand zicalele:

 

“Seman grau, seman secara

Pana-n seara sa rasara

Pana maini, facem paini

La anul si la multi ani! “.

 

Obiceiurile din prima zi a anului sunt raspandite si prin citirea viitorului. Cu ajutorul unei punti formate din doua bete, fiecare fata va putea sa isi viseze destinul adus de noul an.
Obiceiurile din prima zi a anului din Brasov incearca sa vesteasca casatoria. Se mai numeste si obiceiul perilor de porc. Asa se face ca o fata impreuna cu un baiat pun pe plita de la soba un fir de porc. In timp ce firele sunt puse pe vatra incinsa, acestea se vor rasuci. In cazul in care ele se vor apropia cei doi se vor casatori, iar daca ele se indeparteaza destinul le va fi potrivnic casatoriei.

Obiceiurile din prima zi a anului sunt cultivate si pastrate prin colindele rostite de colidatori care dureaza pana de Boboteaza.

 

Foto: http://www.infomures.ro

One Response to “Obiceiurile din prima zi a anului”

Read below or add a comment...

 1. diana says:

  si in Bucovina se merge cu semanatul in prima zi a anului si se numeste sorcova si trebuie sa ai orez.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Lasa un comentariu...

*