Ravasitul Oilor

GD Star Rating
loading...

ravasitul oilorRavasitul Oilor reprezinta unul dintre obiceiurile locuitorilor din Bran, simbolizand sfarsitul unui an pastoral.

Ravasitul Oilor are loc la Bran in momentul in care fiecare cioban coboara cu mioarele sale dinspre munte la sat pentru a lasa fiecarui gospodar oile sale impreuna cu bucati importante de branza.

Ravasitul Oilor este o sarbatoare a bucuriei ce vesteste sosirea anotimpului rece. In aceasta zi, fiecare cioban este atat de bucuros ca si-a revazut rudele si prietenii pe care nu i-a mai vazut de cateva luni bune. De asemenea, in cadrul acestui obiceiu, fiecare cioban se faleste cu roadele muncii sale – intorcandu-se cu mioarele grase si cu branzeturi alese, facute dupa retete traditionale.

De Ravasitul Oilor fiecare participant va degusta din bunatatile preparate din carne sau branza de oaie, mancarea traditionala precum bulzul, pastrama fiind pusa la rang de cinste. De Ravasitul Oilor are loc un adevarat ospat in care gospodarii canta, danseaza, multumiti de cele intamplate peste vara, dar si de bucuria primirii oilor in gospodarii pentru a le adaposti si ingriji peste iarna.

Turistii ajunsi de Ravasitul Oilor la Bran vor putea observa o expozitie de animale. Vor putea admira oi, vite, cai, dar si cainii ciobanesti care pazesc animalele stanei. Cel mai frumos animal va obtine un premiu.

Obiectele de ceramica, dar si tesaturile traditionale, sculpturile locuitorilor din zona vor fi expuse spre vanzare turistilor aflati in zona Branului in aceasta perioada.

Ravasitul Oilor a devenit la noi un adevarat festival popular ce are loc in luna octombrie a fiecarui an.

 

Foto: http://www.totpal.ro

Ravasitul Oilor , 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Lasa un comentariu...

*