Pastele la catolici

GD Star Rating
loading...

oua rosiiAtunci cand aducem aminte de obiceiurile de Paste nu putem nega faptul ca la noi in tara crestinii impartasesc mai multe orientari religioase – ortodocsii, catolicii, penticostalii, aventistii, etc.

Pastele la catolici este serbat de fiecare crestin, respectand obiceiurile si datinile stramosesti, dar si sfaturile preotilor duhovnici.

In Cluj si Mures, acolo unde exista o comunitate destul de larga de catolici, Pastele este sarbatorit cum se cuvine. Fiecare gospodar isi impodobeste portile cu crengi de brad culese din padurile din apropierea localitatilor.

Tot in sambata de dinainte de Inviere, baietii necasatoriti merg in casele fetelor nemaritate cu brazi impodobiti chiar de catre ei, pentru a nu ramane nemaritate. Fetele le daruiesc in schimbul acestor obiceiuri oua rosii si bani. Se poate intampla ca uneori, tinerii sa se placa si sa aiba loc obiceiul petitului.

Stropitul cu parfum reprezinta un alt obicei realizat de Pastele catolic. De regula, fiecare femeie din comunitate este stropita cu parfum pentru a-i merge bine tot anul, a ramane la fel de frumoase si a da nastere unor prunci sanatosi. Initial, femeile se stropeau cu apa.

De Inviere, crestinii catolici merg la biserica pentru a asista la slujba religioasa oficiata de catre preot. La finalul slujbei, preotul este cel care stropeste femeile cu parfum.  Dupa slujba, toti ciocnesc oua rosii, simbol al Invierii Domnului si servesc bucate alese impreuna cu familia.

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/

Pastele la catolici, 1.0 out of 5 based on 3 ratings

Lasa un comentariu...

*