Sfantul Trifon

GD Star Rating
loading...

traditii de sfantul trifonNu multi sunt aceia care cunosc faptul ca pe data de 1 februarie este sarbatorit Sfantul Trifon, ocrotitorul livezilor si al viilor.

An de an, la inceputul sezonului agrar, in data de 1 februarie este sarbatorit Sfantul Trifon. Acesta este unul dintre sfintii care ofera protectie livezilor si viilor, fiind serbat mai ales in sudul Olteniei.

Oricine s-ar ruga la Sfantul Trifon ii vor fi ferite livezile, viile de omizi si lacuste, raufacatoare culturilor. Obiceiurile de Sfantul Trifon sunt destul de numeroase. In aceasta zi sfanta gospodarii tineau post intreaga zi. La sfarsitul postului acestia chemau preotul pentru a le sfinti cu agheasma intreaga recolta, ferind-o astfel de stricaciune, grindina sau seceta.

Traditia de Sfantul Trifon spune ca fiecare gospodar isi va taia via, va aprinde focuri inalte la marginea fiecarei livezi pentru a se afuma via si a o feri de orice duh rau care avea scopul de a o strica.

Si in Banat sau Crisana obiceiurile sunt la fel de importante de Sfantul Trifon. Barbatii curatau via, iar mai apoi o stropeau cu apa curata, luata dis de dimineata din izvoare reci. Apa care stropea livada trebuia sa fie sfintita de preoti.

„Scuturatul pomilor”reprezinta un alt obicei de Sfantul Trifon. Dimineata, barbatii mergeau la livada si loveau cu toporul radacina pomilor, rostind urmatoarele spuse:

„-Măi, pomule, face-i roade, că de nu, eu te tai”. Răspunsul era dat de un copil în vârstă de 7-8 care simboliza „sufletul” pomului: „- Lasă-mă, iartă-mă, nu mă lovi, nu mă taia, c-oi inflori şi-oi rodi, când vremea mi-a veni şi de noroc ţi-oi fi”.

Foto: http://3.bp.blogspot.com

Sfantul Trifon, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Lasa un comentariu...

*