Pastele din Gorj

GD Star Rating
loading...

pastePastele din Gorj inseamna respectarea datinilor si traditiilor regiunii. Fiecare dintre noi serbam Pastele intr-un anumit mod, in functie de regiunea in care ne aflam, considerand aceasta sarbatoare o modalitate prin care ne reintoarcem la vechile obiceiuri ale batranilor.

Pastele din Gorj este serbat in familie. De regula locuintele rurale se umplu iarasi de rude, toti cei care au ales sa locuiasca la orase, parasind satele, se reintorc in locurile de origine, in casele parintesti.

Pastele din Gorj incepe odata cu Saptamana Patimilor. In prima zi din aceasta saptamana (luni) oamenii poarta doliu, semn al suferintei Mantuitorului. Aceasta tinuta de doliu va fi schimbata cu una mai vesela in ziua de Inviere.

Pastele din Gorj presupune si reintoarcerea oamenilor la Dumnezeu. Acestia merg la biserica, se spovedesc, se impartasesc. In Joia Mare femeile nu au voie sa doarma intrucat asa vor fi tot anul. Tot in aceasta zi, oamenii ii pomenesc pe cei dragi, trecuti in nefiinta, impartind bucate la cei sarmani in numele lor.

In Joia Mare, se spune ca  sufletele celor care au murit se reintorc la casele pe care le-au parasit cu ceva timp in urma. Tocmai de aceea oamenii aprind focuri imense pentru sufletul celor care i-au parasit.

In Joia Mare se prepara pasca, se inrosesc ouale – totul pentru ca Pastele din Gorj sa fie serbat la mare cinste.

In Vinerea Mare oamenii nu au voie sa manance nimic, tinand post negru – simbol al sacrificiului Domnului Iisus Hristos pentru pamanteni.

Pastele din Gorj este serbat inca de seara. Oamenii merg la slujba pentru a lua lumina pe care au obligatia sa o aduca in case fara ca aceasta sa se stinga.

Dupa mersul la biserica urmeaza ciocnirea oualelor rosii – moment in care se spune „Hristos a Inviat!” si se raspunde „Adevarat a Inviat!”

Foto: http://www.radiotargujiu.ro

 

 

Pastele din Gorj, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Lasa un comentariu...

*