loading...
Moasa are un rol deosebit de important inca de la nasterea copilului si pana atunci cand acesta creste mare. In obiceiul botezului, moasa este destul de implicata in mai toate activitatile ce au legatura cu crestinarea micului pagan.
Atat in Transilvania, cat si in Oltenia sau Banat, rolul moasei este esential in indeplinirea sarcinilor de botez.
Moasa este persoana care va duce copilul la biserica, rostind cuvintele ” duc un pagan si voi aduce un crestin”. Ea este cea care va imbraca copilul pana atunci cand acesta va fi crestinat de catre nasi.
In biserica, moasa preda copilul nasilor, acestia avand obligatia de a plati moasa pentru grija pe care a purtat-o pentru prunc din primele zile de viata si pana in prezent. Nasii vor pune, asadar, un ban de argint jos drept multumire.
In Oltenia, moasa merge in casa parintilor in ziua de Sfantul Vasile cu un colac, dar si cu lucrusoare potrivite pentru copil. Aceasta va pune colacul pe capul copilului si va merge cu el la tocul intrarii in casa, rugandu-se pentru a creste mare, falos, sanatos si cu mult noroc.
In cinstea acestui obicei, parintii vor ospata moasa, punand-o la masa si servind-o cu bucate alese, bine preparate de catre gospodine.
Foto: http://www.magazin-bambini.ro
Moasa in obiceiul botezului,