Ruperea turtei la copil

GD Star Rating
loading...

ruperea turteiRuperea turtei la copil este unul dintre obiceiurile populare cu specific moldovenesc destul de des intalnite. Ruperea turtei la copil are loc atunci cand fetita implineste varsta de un anisor.

Tot mai multi romani aseamana obiceiul ruperii turtei la copil cu cel al taierii motului. Chiar daca ambele au in vedere copii, turta se rupe cu predilectie la fetite, iar motul se taie la baietei.

Obiceiul ruperii turtei la copil are loc imediat dupa prima aniversare a fetitei. De regula, nasii insotiti de un alai merg la fini pentru celebrarea acestui eveniment. Se obisnuieste ca la un astfel de eveniment fetita sa fie imbracata de catre nasi, in straie oferite de acestia in dar cu prilejul organizarii obiceiului. Turta este sa fie adusa de catre nasi, fie preparata de acestia in bucataria proprie, fie achizitionata.

In cinstea nasilor, finii sunt obligati sa organizeze o mica petrecere la care sa ia parte mai multa lume, atat familia, cat si invitati din afara.

Mai inainte de a se trece la ruperea turtei, fetita este lasata sa isi aleaga cateva din obiectele asezate de catre parinti pe o tava. Se vor pune pe aceasta carti, pixuri, chei, bani, rujuri sau bijuterii. In functie de ce isi alege, nasii vor putea interpreta catre ce anume va avea atractie fetita atunci cand se va mari. Daca isi va alege pixul sau carte aceasta va fi studioasa, iar daca isi va alege banii – va fi atrasa de aceste valori atunci cand se va face mare.

Dupa ce si-a ales doua-trei obiecte de pe tava, nasii, cu indemanare, iau turta si o rup in patru bucati egale facute in sensul crucii chiar deasupra capului fetitei, facandu-i acesteia diverse urari specifice zonei in care se gasesc.

La sfarsit, nasii vor taia din parul copilului cateva fire, tot in forma de cruce.

Dupa ce obiceiul a fost indeplinit, nasii asteapta sa fie ospatati de catre fini, primind la sfarsit cadourile care li se cuvin din partea acestora.

Foto: http://m-si-m.stfp.net

Ruperea turtei la copil, 3.1 out of 5 based on 9 ratings

Lasa un comentariu...

*