loading...
Una dintre traditiile romanesti deja consacrate este umblatul in tez. Acest obicei are loc primavara, fiind infaptuit de copiii din regiunile maramuresene.
Umblatul in tez reprezinta un fel de colindat de Paste. Imbracati in straie de sarbatoare, in porturi populare frumos tesute de gospodinele locului, copiii merg cu colindul din casa in casa, in semnul bucuriei Invierii Domnului, dar si al reinvierii naturii la viata. In schimbul urarilor de bine, copiii primesc de la crestini oua rosii, frumos incondeiate, dar si bucate alese. Toata lumea este bucuroasa, plina de voiosie, imbracata in porturile populare traditionale, copiii avand parte numai de bine.
In cazul in care ceata de copii este insotita si de persoane mai in varsta, acestora, satenii le ofera cate o lopata, grebla, matura – un obiect casnic, in semn de a-i pune la treaba. La fel patesc si copiii trecuti de varsta de 14 anisori, satenii considerandu-i buni de munca.
Chiar daca astazi obiceiul colindatului pare sa fie uitat, in unele regiuni ale tarii, traditiile sunt pastrate cu sfintenie. In Maramures, nimeni nu si-a uitat obarsia, neamul si mai ales, obiceiurile din batrani, identificandu-ne astfel ca popor crestin, cu o cultura traditionala extrem de variata.
Foto:http://www.frontpress.ro
Umblatul in tez,