Poarta maramureseana

GD Star Rating
loading...

Detaliu Poarta MaramureseanaPoarta maramureseana se incadreaza in cultul respectarii traditiilor localnicilor din regiune.

Toti cei care locuiesc la case nu au cum sa isi construiasca o altfel de poarta, diferita de cea traditionala maramureseana.

Poarta maramureseana are in alcatuire trei stalpi si un „fruntar”. Aceasta este construita din lemn masiv de stejar, cu acoperis invelit cu sindrila.

Poarta maramureseana poate fi admirata mai in toate localitatile din Maramures, insa cu precadere localnicii din Tara Lapusului, dar si in localitatile de pe vaile Mara, Iza si Cosau pun mare pret pe aceasta poarta.

Poarta maramureseana are o arhitectura deosebita, avand mai multe motive traditionale. Inscriptiile cu litere chirilice sau latinesti imbunatatesc valoarea portii. Pe fiecare poarta se afla simbolul funiei rasucite, semn al legaturii dintre cer si pamant, al infinitului.

Lemnul din care este confectionata Poarta maramureseana va trebui sa fie taiat si pregatit pe inserat, atunci cand este luna plina pentru ca gospodaria sa fie ferita de rele. Aducerea stejarului acasa nu are cum sa se faca decat in zilele de marti, joi sau sambata, atunci cand nu se tine post.

Atunci cand este asezata, sub pragul portii se pun bani, tamaie si agheasma pentru ca gospodarii sa fie feriti de boala, nenorociri, iar in gospodarie sa fie bunastare.

Poarta maramureseana, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*