Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna „Marmatia”

GD Star Rating
loading...

festival-datini-sighetFestivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna „Marmatia” are loc in data de 27 decembrie, fiind o modalitate prin care sunt demonstrate traditiile si credintele populare ale regiunii.

Incepand cu anul 1968, oamenii locului impreuna cu ajutorul autoritatilor s-au hotarat sa transforme si sa conserve toate traditiile zonei intr-unul dintre cele mai vestite festivaluri de obiceiuri si datini strabune.

In cadrul acestui festival gospodarii incearca sa isi evidentieze o mare parte din portul popular, manufactura zonei. In cadrul obieciurilor de iarna, toti cei care fac demonstratii sunt imbracati in cele mai frumoase costume populare, tesute cu mare grija de catre gospodine.

Colindele, jocurile de masti, demonstratiile de dans si voie buna oferite de ansamblurile folclorice reusesc sa inveseleasca atmosfera regiunii.

In cadrul Festivalulului de Datini si Obiceiuri de Iarna „Marmatia” are loc si o demonstratie a mancarurilor traditionale romanesti, zeci de gospodine adunandu-se cu bucate alese, la care au lucrat cu mare grija cu putin timp inainte de aceasta sarbatoare a localitatii.

Debutul festivalului porneste prin primirea copiilor cu plugusorul, veniti tocmai de la Vadul Izei. Ulterior, intregul alai porneste pe strazile orasului.

Lasa un comentariu...

*