Traditia ursitoarelor

GD Star Rating
loading...

UrsitoareTraditia ursitoarelor este destul de populara in tara noastra, mai ales in Moldova si Bucovina.

Traditia ursitoarelor are loc imediat dupa momentul nasterii bebelusului, in prima saptamana de viata a acestuia.

Se spune ca ursitoarele sunt trei femei care veneau la copil in prima saptamana, in zilele impare – 3, 5, 7 – pentru a-i prezice acestuia destinul si viitorul.

Pentru a le imblanzi sufletele, moasa avea datoria sa pregateasca destul de bine acest obicei. Pana nu demult, moasele erau singurele femei care le puteau vedea pe ursitoare atunci cand veneau in camera copilului. Cu timpul, acestora li s-a refuzat dreptul de a le vedea intrucat au tradat secretul existentei ursitoarelor.

Asa cum aminteam, in prima saptamana de viata, moasele aprind o lumina in camera copilului pentru a le lumina drumul si a le determina a prezice un viitor mai bun pentru copil.

Tot moasa va aseza copilul adus acasa de la maternitate pe un pled alb. Va pune alaturi un vas cu faina, paine, sare, lana si un banut. Dupa primele zile, moasa si proaspata mamica vor putea observa urmele pe faina, semn ca ursitoarele au ajuns in camera copilului si i-au prevazut destinul.

In cinstea acestora, moasele si proaspata mamica vor pregati o masa festiva cu bucate alese, cu specific traditional romanesc. Vor pune pe masa paine din belsug, vin si trei banuti. Aceasta este realizata pentru ca femeile sa induplece sufletul celor trei ursitoare si sa prezica o soarta mai buna pentru pruncul abia nascut.

Foto: http://www.goldenparty.ro

Traditia ursitoarelor, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Lasa un comentariu...

*