Obiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc

GD Star Rating
loading...

obiceiuri pasteObiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc sunt destul de vesele, devenind astfel un adevarat ritual de inchinaciune, dar si de preparare a bucatelor traditionale romanesti.

Obiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc incearca sa impleteasca credinta, cu traditia, creandu-se astfel o simbolistica total aparte de cea din alte regiuni ale tarii.

In dimineata zilei de Paste, crestin ortodocsii romani parasesc cladirea Bisericilor si se aseaza in forma de cerc in curtea acestora, cu lumanari aprinse in mana. Fiecare dintre ei asteapta cu nerabdarea sosirea preotului pentru a le sfinti bucatele ce vor fi puse pe masa imediat ce ajung acasa, celebrand cu toti cei dragi cea mai mare sarbatoare crestina.

Obiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc spun ca fiecare crestin va trebui sa isi impodobeasca de cu seara cosul, punand in el cate putin din ceea ce au pregatit, dar si bucate ce urmeaza a fi impartite celor nevoiasi. In cos, fiecare femeie va pune cate un servet tesut in gospodarie, ce atesta o parte din cusaturile traditionale. De asemenea, pe o farfurie vor fi puse cateva simboluri pentru a alunga seceta, aducerea de bogatie, pentru rodul graului, protejarea vitelor. Asadar, vor fi asezate cu atentie seminte de mac, sare, faina, zahar, usturoi, ceapa – toate acestea urmand a fi folosite ori de cate ori este seceta sau animalele li se imbolnavesc, sporind asadar rodul si belsugul casei.

Obiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc ne arata ca fiecare cos va trebui sa contina oua rosii, frumos incondeiate de catre fiecare femeie sau fata a gospodariei, bani, peste afumat, prajituri si un buchet de flori de primavara.

Preotii vor sfinti cu atentie bucatele, urmand ca fiecare crestin sa mearga acasa si sa sarbatoreasca impreuna cu familia aceasta sarbatoare, incercand sa fie mai buni, cunoscand astfel semnificatia Invierii Domnului.

Foto: http://www.infopensiuni.ro

Obiceiurile de Paste la Campulung Moldovenesc , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*