Nuntile in Bucovina

GD Star Rating
loading...

nunta bucovinaNuntile in Bucovina sunt realizate conform traditiilor si datinilor crestine. Atunci cand participi in aceste locuri la o nunta nu ai cum sa nu ramai impresionat de obiceiurile locuitorilor din zona care sunt respectate cu mare strictete.

Chiar daca in alte regiuni ale tarii nu se respecta o astfel de traditie, in Bucovina preotul anunta in biserica evenimentul ce va avea loc peste numai trei saptamani. In acest mod, cei care aveau obiectii la nunta ce urma puteau sa se opuna.

La nuntile din Bucovina mireasa trebuie sa planga, atunci cand domnisoarele de onoare rostesc cantecul despartirii. In cazul in care lacrimile nu ieseau cu usurinta, mireasa se ajuta de ceapa.

Pentru a o putea lua din casa parinteasca mirele trebuia sa o castige. Acesta trebuia sa deschida usile inchise, sa dea semne de buna purtare, sa duca o adevarata lupta cu rudele miresei.

Nuntile din Bucovina prevad ca in momentul in care mirii se afla in biserica, punandu-si verighetele, acestia vor trebui sa se calce. Cel care reuseste sa il calce primul pe celalalt sot va fi conducatorul in casnicia nou create.

Mireasa din Bucovina este luata la dans de catre fiecare barbat, primind in schimbul dansului bani in san.

Spre dimineata, mireasa renunta la rochia sa alba pe care o daruieste unei fete nemaritate. In locul acesteia poarta straie populare, marcand inceputul vietii de familie.

 

Foto: http://www.afla.ro

Nuntile in Bucovina , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Lasa un comentariu...

*