Malanca

GD Star Rating
loading...

malancaMalanca reprezinta una dintre traditiile bucovinene consacrate, respectate in fiecare an in aceste tinuturi, devenind o adevarata traditie valoroasa pentru locuitori.

Malanca reprezinta o deghizare a mai multor cupluri bucovinene in cete de uratori, chiar in noaptea de Anul Nou. In functie de zona Bucovinei, Malanca poate imbraca mai multe forme – fie colindatorii poarta masti, fie obiceiul se transforma intr-un adevarat teatru cu masti. Tot la acest obicei, unul dintre cei mai tineri baieti este imbracat in costumatie femeiasca, pornind la urat prin casele gospodarilor.

Malanca are o durata destul de mica, tinand din seara de Anul Nou si pana la inserat de Sfantul Vasile. In aceste clipe, fiecare locuitor al satului nu are cum sa nu admire aceste obiceiuri, dar si straiele de sarbatoare pe care le poarta fetele si baietii ce fac parte din cetele crestine de uratori.

Malanca se desfasoara pe varste. Malanca mare este dedicate feciorilor mai mari in varsta, malanca cea mica o realizeaza baietii mai mici. Nici copiii nu lipsesc din cadrul acestui peisaj autohton, realizand malanca copiilor.

In seara de Anul Nou, fiecare gospodar se bucura de primirea uratorilor in case. Fetele singure, nemaritate, cos prosoape traditionale, fac colaci de casa si servesc uratorii cu vin si tuica. In acest mod ele primesc calificative ca sunt bune sau nu de maritat. De asemenea, acestea se imbraca in straie de sarbatoare frumos tesute si brodate din propriile sale maini.

Malanca de Bucovina reprezinta un obicei destul de cunoscut si apreciat de toti turistii care viziteaza aceste tinuturi in aceasta perioada a anului.

Foto: http://sphotos-b.xx.fbcdn.net

Malanca, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Lasa un comentariu...

*