loading...
Cunoscut si sub denumirea de intelegere, petitura, croiala, starostie sau impetit, obiceiul petitului presupune cererea mainii miresei de la parintii acesteia.
In functie de situatie, mirele se prezenta la casa fetei singur, insotit de parinti, nasi ori prieteni. Cu aceasta ocazie, familia fetei organiza o masa unde cei prezenti fixau ziua nuntii, discutau despre zestrea fetei si despre diverse detalii legate de viitorul eveniment.
Traditia petitului difera, insa, de la o zona la alta. In Transilvania, de pilda, parintii fetei vin la casa mirelui pentru a vedea unde va locui fiica lor. Daca fata petita nu era de acord sa se marite cu baiatul respectiv, punea drept motiv faptul ca e prea tanara, ca nu are zestrea pregatita sau ca nu are destula avere.
Obiceiul petitului se mai pastreaza si in zilele noastre, insa nu mai implica la fel de multi participanti. Feciorul se duce si „se intelege” cu fata, iar in aceeasi seara vine in casa fetei si o cere parintilor. Daca feciorul este placut de familia fetei, i se accepta propunerea, iar daca nu, este refuzat.
Obiceiul petitului,