Mosii de Vara

GD Star Rating
loading...

mosii-de-vara (1)In ultima sambata de dinaintea Rusaliilor se serbeaza Mosii de Vara, un prilej pentru celebrarea celor trecuti in nefiinta.

Mosii de Vara mai sunt cunoscuti si sub denumirea de Mosii Cireselor, tinand cont de anotimpul cald in care au loc.

Se spune ca toti aceia care nu mai sunt printre noi se ridica din morti si se indreapta catre Valea cu Dor pentru a se infrupta din bucatele preparate de cei ramasi in urma lor pe pamant.

In ziua Mosilor de Vara se impart bucate preparate in casa, paine, colaci, lumanari, vase cu apa, vin, tuica, dar si strachini, cani ori alt tip de vase. Vasele sunt impodobite de catre gospodine cu buchetele de cirese in amintirea denumirii acestora.

Tot in aceasta zi femeile merg la biserica cu ramuri de nuc si de tei care se aseaza la icoana pentru a le gi ferita gospodaria de lucrurile rele.

Credintele populare spun ca in aceasta zi nu se matura intrucat mortii vor primi praf in loc de mancare si nici nu se spala.

Chiar daca stai la casa este interzis sa dormi in afara casei intrucat te poti intalni la tot pasul cu spiritele mortilor care cutreiera peste tot pamantul.

Ploaia cazuta de Mosii de Vara aduce spor si bunastare in gospodarie si culturi.

Foto:http://informatiateleormanului.files.wordpress.com

 

Mosii de Vara, 4.7 out of 5 based on 6 ratings

Lasa un comentariu...

*