Mastile populare

GD Star Rating
loading...

mastile-populareTimp de secole, mastile s-au bucurat de o popularitate deosebita in randul romanilor. Departe de a fi simple accesorii, mastile populare reprezinta o lume fantastica, izvorata din gandirea societatii traditionale romanesti.

Personificand spirite ale stramosilor, animale reale sau fantastice, spirite ale vegetatiei sau ale apei, mastile traditionale se folosesc in cadrul unor ritualuri ale fertilitatii, ale chemarii ploii, vanatorii sau in dansuri ritualice.

Jocurile cu masti se desfasoara in anumite momente ale anului (Craciun, Anul Nou, Rusalii) sau cu ocazia unor evenimente definitorii pentru viata omului (nunta, moarte).

Confectionate din diverse materiale (piele, blana, tesaturi, lemn cioplit, coji de copac), mastile poarta o bogata incarcatura emotionala.

Purtatorii mastilor profita pentru cateva zile de sansa de a se descatusa de grijile si  problemele zilnice, de a se manifesta intr-un mod deschis si fara oprelisti , profitand de anonimatul  creat prin purtarea mastii.

Vatra satului este scena pe care se desfasoara jocurile populare cu masti, iar spectatorii sunt membrii intregii colectivitatii.

Mastile populare, 3.3 out of 5 based on 9 ratings

Lasa un comentariu...

*