Caloianul

GD Star Rating
loading...

CaloianulObicei popular de aducere a ploii, caloianul presupune un ritual complex, care face parte din categoria ceremoniilor de fertilizare din cadrul obiceiurilor agrare.

Participantii, fete tinere impreuna impreuna cu o femeie varstnica, confectioneaza o papusa din lut pe care o imbraca si o impodobesc cu coji de oua rosii (pastrate de la Paste).

Asezat intr-un sicrias de lemn, Caloianului (acesta este numele papusii) i se simuleaza un cortegiu funerar si o inmormantare.

Purtandu-l spre locul de ingropare, fetele il bocesc si interpreteaza un cantec ritual prin care Caloianul este trimis in cer pentru a cere pornirea apelor, sau, in unele variante, el insusi este investit cu capacitatea de a porni ploile.

„Caloiene, Iene,

Du-te-n cer la Dumnezeu

Ca sa ploua tot mereu,

Zilele si noptile,

Sa dea drumul roadelor,

Roadelor, noroadelor,

Ca sa fie imbelsugata

Tara toata, lumea toata!”

Asezat in pamant, in afara satului, intr-un loc numai de ele cunoscut, Caloianul ramane in pamant doua-trei zile. Pe urma este dezgropat, purtat de acelasi cortegiu, cu acelasi cantec, si este dus la o apa curgatoare sau o fantana unde, fie se da drumul sicriului pe apa, fie Caloianul este rupt in bucati si aruncat in apa.

Ultima etapa a obiceiului consta in adunarea tuturor participantelor la o casa unde petrec cu mancare si bautura, uneori cu muzicanti, ospat numit „pomana caloienilor”.

Odata cu trecerea anilor, acest obicei a fost preluat de catre copii. Si cum Caloianul respectă intocmai traditiile unei inmormantari, copiii sunt cei care indeplinesc rolurile de: preot, dascal, gropar, bocitoare.

Caloianul, 3.8 out of 5 based on 12 ratings

One Response to “Caloianul”

Read below or add a comment...

 1. ramona says:

  nu gasesc scaloiene iene

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Lasa un comentariu...

*