Solomonar

GD Star Rating
loading...

Solomonarul este magicianul (vrajitorul) despre care se credea, in mitologia romaneasca, ca poate controla norii si ploaia. Solomonarii sunt cei care controleaza miscarea balaurilor norilor, pot aduce grindina si pot vindeca boli.

Asemenea unor asceti, solomonarii traiesc departe de lume, pe Taramul Celalalt, dar mai coboara prin sate pentru a cersi, desi nu au nevoie de nimic, iar unde nu sunt primiti bine, abat balaurul grindinii.

Stiinta lor este transmisa de la maestru la un ucenic, luat de un solomonar batran dintre copii insemnati la nastere (purtatori de caita, o membrana care le acopera capul si trupul) si crescut in pestera lor de la marginea pamantului.

Numele de „solomonar” si-l capata abia in Evul Mediu sub influenta culturii iudeo-crestine datorita unei asemanari fonetice cu termenul local „salman”. Cele mai multe relatari se refera la oameni inalti, roscovani, cu mantii albe, avand la brau unelte magice, fie cersind prin sate fie calare pe balaurii grindinei singuri sau alaturi de moroi. Pentru a se feri de mania solomonarilor, oamenii puteau apela la un Mester Pietrar, un solomonar revenit printre oameni, dar care le stie magia.

Traditia romaneasca nu pune la indoiala existenta lor, ba chiar ar exista si marturii din Ardeal si din Bucovina, cu privirea la existenta unor ultimi solomonari. Exista insa numeroase interpretari a provenientei mitului, cele mai multe legate de preotii geto-dacilor Kapnobatai sau Ktistai, peste care s-au adaugat si numeroase influente crestine si nu numai, rezultand un produs sincretic de mituri si credinte.

In Tara Motilor sunt cunoscuti ca Solomonari sau Zgriminties. „Mitologia populara spune ca solomonarii au o anumita carte, in care se cuprinde toata stiinta si puterea lor. Cartea aceasta o invata solomonarii in scoala din cetatea Babariului, si nu fiecare iese solomonar, ci numai din 7 unul”.

Sursa foto: www.mygeekblasphemy.com

Solomonar, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*