Legenda Manastirii Curtea de Arges

GD Star Rating
loading...

Manastirea-Curtea-de-ArgesLegenda Manastirii Curtea de Arges ne aduce aminte de istoria Mesterului Manole.

Chiar in mijlocul judetului Arges sta fala regiunii una dintre cele mai frumoase manastiri din sud-estul tarii – Manastirea Curtea de Arges.

Legenda Manastirii Curtea de Arges este cunoscuta atat de catre romani, cat si de catre straini. Nu atat frumusetea frescei de pe peretii acesteia si nici picturile valoroase din interior nu au reusit sa o faca atat de cunoscuta.

Se spune ca demult, regale Basarab I a solicitat lui Manole care era un arhitect cunoscut sa cladeasca Manastirea. Regele i-a ordonat acestuia sa ridice cea mai frumoasa manastire din tara, atat de falnica si frumoasa incat toti locuitorii tarii sa se mandreasca cu aceasta.

Asa se face ca Mesterul Manole a inceput sa construiasca manastirea. Zidurile ridicate ziua se daramau noaptea, ceea ce l-a necajit tare mult pe Manole. Acesta avea senzatia ca nu va mai termina niciodata treaba, reusind astfel sa il supere pe rege.

Legenda Manastirii Curtea de Arges spune ca peste noapte acesta a visat ca pentru ca zidurile sa nu se mai darame este nevoie ca prima persoana ce se apropie imediat dupa rasarit sa fie zidita in mijlocul zidurilor. In acest fel biserica nu se va mai darama.

Asa se face ca mesterul Manole se hotari sa zideasca prima persoana care s-ar apropia de ziduri dis-de-dimineata tocmai pentru a evita ca regele sa se supere.

Legenda Manastirii Curtea de Arges spune ca prima persoana care s-a apropiat de biserica dimineata a fost Ana, sotia lui insarcinata. Aceasta a venit la manastire pentru a-I aduce sotului sa micul dejun.

Desi l-a durut extrem de rau, Manole a hotarat sa o sacrifice pe Ana pentru a ridica zidurile acestei manastiri. Asa se face ca zidurile Manastirii Curtea de Arges au fost ridicate cu sacrificiul zidirii Anei intre zidurile acesteia,

Atunci cand au terminat-o, mesterii au fost inchisi in turnul Manastirii Curtea de Arges din ordinal regelui pentru ca acestia sa nu mai poata construi altceva mai frumos in alta parte. Manole si-a dorit tare mult sa scape si a construit o pereche de aripi cu care a incercat sa scape din turn, insa acestea nu i-au putut asigura zborul si acesta muri la scurt timp dupa terminarea Manastirii. Chiar in locul in care el a murit s-a ivit o fantana care mai dainuie si astazi.

 

 

Foto: http://media.roportal.ro/

Legenda Manastirii Curtea de Arges , 4.3 out of 5 based on 85 ratings

2 Responses to “Legenda Manastirii Curtea de Arges”

Read below or add a comment...

 1. vulpita25 says:

  Este super frumos ca aceeasta constructie e in tara noastra!
  Pacat ca Ana a fost sacrificata asa , mai ales ca era si gravida.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Iuliana says:

  Multumesc foarte mult. M-a ajutat la tama de acasa. 😀

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Lasa un comentariu...

*