Ursitoarele

GD Star Rating
loading...

UrsitoarelePotrivit traditiei populare, dupa nastere, fiecare copil isi primeste destinul de la ursitoare. Fiinte magice, de pe taramuri nevazute, acestea pecetluiesc soarta nou-nascutului pentru totdeauna. Parerile sunt insa impartite de la o zona la alta.

In Banat, Moldova si Muntenia, la trei zile dupa nasterea copilului, se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si trei banuti, asa-numita „cina a ursitoarelor”, existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului.

Oltenii le gazduiesc cel mai bine pe ursitoare. Asaza la fereastra o masa rotunda cu trei picioare, trei scaune, trei farfurii cu tot atatea linguri si trei pahare cu apa rece neinceputa. In mijloc asaza o azima unsa cu miere, care are incriptionate trei cruci. Pe masa se mai pun trei cepe, busuioc, sare, zahar, vin, tuica, panza, carte, paine, bani, stergar, lana etc.

Ursitoarele vin la ora 12 noaptea. Ursitoarea mare spune de ce are parte omul, daca e vesel, are viata lunga etc.; ursitoarea mijlocie (Moartea) urseste de rau, iar cea mica (Soarta) urseste lucruri bune.

In noaptea cu pricina, in camera doarme mama cu copilul si moasa. Usa se lasa descuiata pentru ursitoare. Toti se culca pe mana dreapta, pentru a-si aminti ceea ce au visat. Visul mamei este foarte important deoarece intotdeauna se adevereste. Dimineata, azima este rupta in trei bucati, care se dau la trei copii sanatosi, care au parintii in viata. Restul se dau de pomana. Banii sunt luati de catre moasa.

Daca in trecut aceste ritualuri erau tinute cu sfintenie, astazi se mai intalnesc doar in unele parti ale tarii.

Ursitoarele, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Lasa un comentariu...

*