Superstitiile de Sfantul Dumitru

GD Star Rating
loading...

sfantul dumitruSuperstitiile de Sfantul Dumitru sunt destul de numeroase in mai toate regiunile tarii. Cu toate acestea, in regiunea Olteniei de Sfantul Dumitru gospodarii trebuie sa tina cont de tot felul de reguli pentru a le merge bine intregul an.

Sfantul Dumitru este sarbatorit an de an in data de 26 octombrie. Inainte de aceasta sarbatoare, fiecare gospodar din Oltenia serbeaza Mosii de Toamna, oferindu-le celor trecuti in lumea de dincolo bucate alese.

Potrivit traditiilor, Sfantul Dumitru este cel care imparte anul calendaristic in doua parti – in iarna si vara.

Superstitiile de Sfantul Dumitru spun ca in ajunul acestei sarbatori satenii vor trebui sa faca adevarate focuri de tabara, in  care sa fie ars un brad verde. Bradul va trebui ales de catre o ceata de copii. Tot copiii sunt aceia care vor trebui sa aprinda si focul de Sfantul Dumitru.

Odata focul facut, tinerii vor incerca sa sara peste acesta, cei care vor putea sa il sara vor reusi sa se casatoreasca in urmatorul an.  Taciunii stinsi din acest foc vor fi dusi in livezii de pruni pentru ca acestea sa fie mai roditoare. Copiii bolnavi se vor face bine daca vor lua parte la aceasta ceremonie, aprinzand focul.

Ciobanii isi vor pune joc cojocul de Sfantul Dumitru. In cazul in care pe acesta se va culca o oaie alba, iarna ce va veni va fi foarte friguroasa si incarcata de zapada. Daca pe cojoc se va aseza o oaie neagra, atunci iarna va fi destul de scurta si blanda.

In cazul in care gospodarii vor semana usturoi in ograda dupa Sfantul Dumitru, atunci recoltele din acest an nu vor fi roditoare.

Superstitiile de Sfantul Dumitru spun ca aceia care au in gospodarie cai vor trebui sa le taie coama pentru ca aceasta sa devina tot mai frumoasa.

De Sfantul Dumitru nu este bine sa piepteni pe cineva intrucat te vei afla in pericol in anul in care vei pasi.

Tot in Oltenia se spune ca floarea din gradina ramasa neofilita pana la aceasta zi sfanta va trebui pastrata cu mare grija intrucat le este destinata celor morti care se bucura de ea.

Superstitiile de Sfantul Dumitru mai spun ca daca nu ti-ai platit datoriile pana la aceasta data, suma pe care o vei restitui va fi dubla.

Foto: http://www.romania-actualitati.ro

Lasa un comentariu...

*