Sfanta Vineri

GD Star Rating
loading...

Sfanta Vineri, o adaptare locala a zeitei Venera, este un personaj din mitologia romaneasca, legat initial de a sasea (astazi a cincea) zi din saptamana.

 

 

 

 

Majoritatea istorisirilor populare romanesti o figureaza ca o „vadana, rea si napastoasa care nu ingaduie gospodinelor sa faca o suma de lucruri in ziua ei din saptamana, pedepsindu-le”.

Pentru ca in viziunea populara, ziua incepe din seara de dinainte, Sfanta Vineri bantuie casele incepand de joi seara, „cam de cand incepe preotul slujba vecerniei”.

Povestirile legate de Sfanta Vineri sunt asemanatoare din Bucovina si pana in Oltenia si se refera la pedepsirea unei gospodine care se apuca de treaba vinerea, dar este intrerupta de o„baba asa de hada de-ti venea sa fugi in toata lumea, sa n-o vezi”.

Baba se ofera sa faca treaba in locul femeii care, cuprinsa de frica, cere ajutorul cuiva, vecina sau ruda. Femeia este invatata sa distraga atentia Sfintei Vineri prin anuntarea unui dezastru care ar implica-o si pe baba („Vai, cum ard muntii unde sade Sf. Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”). Apoi ea trebuie sa intoarca vasele cu gura in jos pentru ca acestea sa nu raspunda la poruncile Sfintei Vineri ramasa in afara casei dupa diversiunea creata de femeie. Singurul obiect care poate raspunde este opaitul uitat cu fata in sus, dar si acesta, atunci cand sare de pe polita, se sparge. Femeia scapa asfel nepedepsita de pacatul de a fi lucrat vinerea, nu inainte insa de cantatul cocosului si nici fara a i se reaminti: „Ai scapat acum, dar n-ai sa-mi scapi alta data!”

Prima atestare a existentei acestui personaj este prezenta in scrierile arhiepiscopului Bandinus.

Sursa foto: surlalunefairytales.com

Sfanta Vineri , 4.3 out of 5 based on 3 ratings

Lasa un comentariu...

*