Legenda Oltului si Muresului

GD Star Rating
loading...

oltLegendele raurilor Olt si Mures sunt strans legate una de cealalta.

Pe vremuri, in Carpatii romanesti traiau o craiasa si un crai care aveau impreuna doi copii gemeni. Desi semanau fizic destul de mult, cei doi nu se apropiau deloc in comportament. Asa se face ca acestia ajungeau sa se bata pana erau aproape de moarte.

Intr-o zi, tatal lor pleca la razboi si nu se mai intoarce fiind rapus de ostile inamice. Craiasa plangea toata ziua ca nu stia cum anume sa se comporte cu copiii, deveniti de acum flacai, gata de insuratoare. Aceasta le construise fiecaruia cate o cetate…una pentru Mures si una pentru Olt.

Vazand ca tatal lor a disparut, cei doi s-au pus la cale sa mearga sa isi salveze tatal in cazul in care era tinut prizonier, lasand deoparte orice conflict. Craiasa nu mai putea de bucurie la gandul ca s-au impacat.

Pe drum, cei doi au inceput sa se certe si sa se bata, schimbandu-si atitudinea, fiind nehotarati pe ce drum sa o ia. S-au despartit. Unul a luat-o spre miazanoapte, iar celalalt spre miazazi.

Dupa ce au mers cat au mers, Muresul se hotaraste sa il caute pe Olt, imbunandu-si atitudinea si considerand fratia mai presus de orice orgoliu. S-a intors, dar nu si-a mai gasit fratele.

Afland craiasa, incepu sa se roage la Dumnezeu sa nu ii desparta niciodata. Ascultand ruga femeii, cei doi au fost transformati in doua rauri care dainuiesc si astazi, strabatand Carpatii…

Foto: http://www.gigidragomir.home.ro

 

Legenda Oltului si Muresului, 4.6 out of 5 based on 17 ratings

One Response to “Legenda Oltului si Muresului”

Read below or add a comment...

  1. e prea scurta

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...

Lasa un comentariu...

*