Legenda Martisorului

GD Star Rating
loading...

martisorLegenda Martisorului este destul de populara in regiunea Bucovinei, dar si foarte interesanta.

Legenda Martisorului spune ca odata Soarele a coborat intr-un sat la hora, avand imaginea unui tanar fecior. Un zmeu rauvoitor l-a rapit pe acesta dintre oameni si l-a inchis dupa niste gratii groase de fier.

Legenda Martisorului spune ca imediat dupa acest incident toti oamenii impreuna cu animalele care au vazut Soarele au fost atat de suparati incat refuzau sa mai vorbeasca, sa rada si sa se distreze. Pana si izvoarele de apa curgatoare ajungeau sa sece de dorul feciorului.

Cu toate acestea, Legenda Martisorului mai spune ca nimeni din acel sat nu avea indrazneala sa il infrunte pe zmeul raufacator pentru a-l elibera pe soare.

Legenda Martisorului mai spune ca intr-o zi un tanar se hotari sa mearga sa il elibereze. Cu toate acestea, drumul a fost atat de lung incat a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna. Toti satenii si animalele au cedat din fortele lor si i-au dat tanarului putere pentru a-l infrange pe zmeu.

Dupa o lupta destul de lunga cu zmeul, tanarul reusi sa elibereze Soarele, bucurand intreaga lume. Soarele s-a ridicat pe cer si a reinviat intreaga natura. Cu toate acestea, tanarul salvator a murit , iar sangele acestuia s-a scurs in zapada alba, dand nastere celor mai vii si frumos mirositoare flori.

Legenda Martisorului spune ca de atunci fiecare persoana daruieste cate un martisor celor dragi, format dintr-un snur alb si unul rosu, albul simbolizand ghiocelul, iubire, puritate, iar rosul – sangele scurs al tanarului care a reusit sa salveze Soarele.

Foto: http://www.stiridebine.ro

 

 

 

Legenda Martisorului, 4.0 out of 5 based on 22 ratings

Lasa un comentariu...

*