Legenda vinului si povestea lui Februar

GD Star Rating
loading...

legenda vinuluiLegenda vinului este foarte populara pe meleagurile romanesti.

Se spune ca, demult, anul era intruchiparea unui batran care avea 12 baieti. Singura sa avere era o bolta de vie. Asa se facu ca in toamna baietii au cules via si au obtinut un singur butoi de vin, stabilind in acelasi timp sa il bea incepand cu primele luni ale anului, pastrandu-l pana la urmatoarea recolta.

Fiecare baiat si-a insemnat cu un carbune cantitatea de vin pe care o avea de baut din butoi.

Cel mai mic dintre baieti – Februar – si-a atarnat cana aproape de fundul butoiului si a inceput sa isi bea portia de vin. Ceilalti baieti isi pastrau in continuare portiile pentru inceputul anului, fiind siguri ca portia de vin o sa le ramana neatinsa, odata ce fusese insemnat butoiul cu carbune.

Asa se face ca Februar o tinea din veselie  in veselie, fericit ca inca ii mai ramasese vin din portia sa, saturandu-se pe deplin.

Atunci cand le-a venit randul fratilor sa isi bea portia au avut surpriza sa constate ca nu le mai ramasese nimic. De aceea, ori de cate ori il prindeau il fugareau si il certau neincetat. Dupa ce scapa, mai dadea o fuga la butoi, pentru a mai degusta o mare parte din portia ramasa.

Asa se face ca luna Februarie e foarte schimbatoare – vremea calduroasa asociindu-se cu cea racoroasa si tot asa. Legenda spune ca schimbarea de vreme are loc de la fugareala si starea de betie provocata de partea sa de vin.

Foto: http://www.daciccool.ro

Legenda vinului si povestea lui Februar, 4.4 out of 5 based on 9 ratings

Lasa un comentariu...

*