loading...
Martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, care apare in traditia romanilor si a unor populatii invecinate. Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.
Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.
In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat.
In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar in primele doua saptamani ale lunii martie. In localitatile transilvanene, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele.
In Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi sunt aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.
In zona Moldovei pe 1 martie se ofera martisoare baietilor de catre fete, acestia oferind la randul lor fetelor martisoare de 8 martie (o mica diferenta fata de restul tarii).
Sarbatoarea martisorului se poate intalni in zona Balcanilor, la aromani si megleno-romani, precum si la bulgari.
Sursa foto: www.diseara.ro
Martisorul ,