Targul de Fete de pe Muntele Gaina

When:
19/07/2015 – 22/07/2015 all-day
2015-07-19T18:00:00+00:00
2015-07-22T18:00:00+00:00
Where:
DJ 762
România
GD Star Rating
loading...

targul-de-fete-muntele-gaina-1

Picture 1 of 52

Atestat documentar in 1816, Targul de Fete de pe Muntele Gaina are probabil o vechime mult mai mare.

In fiecare an, dupa sarbatoarea Sf. Ilie, in comuna Avram Iancu si pe Muntele Gaina se desfasoara Targul de Fete. Organizatorii sunt delegati din satul Vidra (numiti vidresti) si din satul Bulzesti (numiti criseni).

La Targ participa fetele de maritat sau fetele mari care vor sa fie petite de feciori. Unele fete aduc cu ele si zestrea primita de la parinti. Aceasta este pusa de obicei in lazi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Feciorii, insotiti si ei de familii, aduc tot ce au mai bun, în special un chimir frumos, plin de argint şi aur.

Momentul-cheie este reprezentat de targuirea fetelor. Fata aleasa este invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura, la capatul celalalt fiind pusa zestrea.

Nu s-a intamplat niciodata ca vreo fata care a participat la acest targ sa nu isi fi gasit perechea, iar motii cred ca perechile care si-au unit destinele in acest loc „magic” au parte de fericire si noroc.

Cununia se face pe loc de catre preotii veniti special în acest scop, ceremonia fiind insotita de cantece şi jocuri.

Cu ocazia acestui Targ de Fete, cei prezenti pot lua parte la concursuri de muzica si dans folcloric, expozitii de arta populara si gastronomie, la eveniment fiind invitati sa sustina recitaluri artisti consacrati de muzica populara.

Targul de Fete de pe Muntele Gaina, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Lasa un comentariu...

*