Craciunul

GD Star Rating
loading...

In Romania, Craciunul este o sarbatoare anuala, la fel ca in majoritatea statelor crestine, si se tine pe 25 si 26 decembrie.

Craciunul a fost introdus odata cu aparitia crestinismului in Romania, dar a avut o perioada de intrerupere in timpul comunismului cand religia, Iisus Hristos si Crucea au fost interzise de dictatorul Nicolae Ceausescu.

Cantarea cantecelor de stea este o parte foarte importanta din festivitatile Craciunului romanesc. In prima zi de Craciun, multi colindatori umbla pe strazile acoperite cu zapada ale oraselor si satelor, tinand in mana o stea facuta din carton si hartie, cu scene biblice pictate pe ea.

Pomul de Craciun, asa cum il cunoastem noi astazi, decorat cu globuri in care se reflecta lumina scanteietoare a lumanarilor sau a instalatiei electrice, nu a fost dintotdeauna impodobit astfel.

Desi in Europa originea sa precrestina nu mai e contestata de nimeni, parerile raman totusi impartite: unii vad in el o reprezentare a „arborelui lumii”, altii il considera o referire directa la „arborele Paradisului”, impodobit cu mere de un rosu aprins, care amintesc de pacatele comise de primii oameni, inainte de alungarea lor din rai.

La noi, obiceiul a patruns odata cu influenta germana, cand primii studenti romani au inceput sa mearga la studii la universitatile din Berlin sau Viena, si la curtea regala a dinastiei Hohenzollern, sosita in Tarile Romane in 1866, unde printii si printesele au inceput sa impodobeasca bradul, obiceiul fiind imediat imitat de protipendada bucuresteana.

Cantecul german de Craciun „O Tannenbaum”, cu versuri de Melchior Franck, puse pe o melodie populara din Silezia, din secolul al XVI-lea, devine in limba romana „O, brad frumos”, iar obiceiul impodobirii bradului patrunde in toate casele romanilor.

Craciunul, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Lasa un comentariu...

*